Distanta: 21 km si 700 metri diferenta de nivel
Start: Ora 10:00 din Piata Cetatii Alba Carolina
Timp limită: 4 ore
Teren: 50% asfalt, 50% drumuri forestiere si poteci
Puncte de sustinere: 4 puncte de sustinere (hidratare, alimentare) pe traseu

Descriere traseu:

Startul cursei se va da din superba cetate Alba Carolina, inima orasului Alba Iulia, iar Piata Cetatii va fi gazda zonei de start si finish.

Semimaratonul  incepe pe aleile cetatii, prin fata Catedralei si pe podul fin fata acesteia. De aici se continua putin prin Parcul Unirii, se traverseaza Bulevardul 1 Decembrie 1918 prin pasajul pietonal intrand apoi pe aleea pietonala (Bulevardul Transilvaniei). Se traverseaza Bulevardul Revolutiei 1989 si se urca pentru prima data mai pronuntat spre Catedrala Unitatii Nationale.

La 300 de metri dupa catedrala se paraseste asfaltul si se intra pe un drum forestier care urca la inceput lin si mai apoi destul de accentuat pe masura ce ne apropiem de intrarea in padure. De aici mai parcurgem aproximativ 250 metri pana la noua si moderna pista de biciclete/promenada denumita si Transalpina de Mamut, Kilometrul 4 si primul punct de hidratare al traseului. Revenim pe asfalt si alergam pe pista care urca sau coboara domol inca 4 km.

De la kilometrul 8 parasim aleea asfaltata, urmeaza partea de trail running, facem dreapta la iesirea din padure si urcam aproximativ 300 metri pana la punctul de alimentare. Din acest loc putem admira Raul Mures care serpuieste undeva in zare. Putem spune ca incepe greul deoarece poteca urca destul de abrupt pentru ca apoi sa reintre in padure continuand ascensiunea catre Varful Mamut.

La kilometrul 11 ajungem la baza unui mic varf pe care il ocolim prin stanga iesind intr-o zona descoperita de unde avem o superba panorama a Muntilor Apuseni si a Vaii Ampoiului. Dupa o coborare abrupta, urcam scurt, Varful Mamut, cu punct de hidratare. Primul concurent si prima concurenta care ajung aici vor primi titlurile de King Mamut si Queen Mamut, dar si premiile speciale.

Suntem deja la kilometrul 13 si am urcat pana aproape de 800 metri altitudine cumuland o diferenta de nivel pozitiva de 700 metri. Lasam Varful Mamut in urma, revenim in padure, pentru inceput coborarea este abrupta, pe masura ce inaintam aceasta se domoleste devenind foarte rapida. La kilometrul 16 reintalnim pista de biciclete si trecem prin punctul de hidratare, revenind pe prima sectiune a traseului.

Continuam in jos pe forestierul pe care am urcat, trecem de Catedrala Unitatii Nationale, de partea pietonala a Bulevardului Transilvania, de Piata Unirii si Parcul Unirii, dar pentru ultima parte a cursei nu vom intra in cetate prin poarta a VI-a ci facem stanga in jos intrand prin zidul cetatii. Aici facem un zigzag ca intr-un labirint, la iesirea in santul cetatii alergam inca aproximativ 1.2 kilometri, apoi se face dreapta printr-un tunel cu cateva trepte in coborare, urmand sa cotim brusc stanga in sus pe scari. Superba panorama superba asupra orasului Alba Iulia!!

Alergam acum pe latura estica a cetatii si mai avem sub 1 km pana la final. Vedem Obeliscul in dreapta si Poarta a III-a a cetatii in stanga.

Finish-ul este unic, specific Cetatii Alba Carolina, triumfal si emotionant!