Istoria Alba Iulia City Race
Ideea organizarii unui eveniment atletic de amploare la Alba Iulia prin care sa atragem sportivi si alergatori din toate colturile tarii a apartinut lui Marius Anghel, sportiv provenit din pepiniera orasului Alba Iulia si fost director al Clubului Unirea Alba Iulia, iar punerea ei in practica a avut loc firesc, pe 15 martie 2014, odata cu prima editie Alba Iulia City Race, dupa finalizarea lucrarilor la nestemata orasului Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina.

Cetatea Alba Carolina poate fi vazuta si vizitata in intreaga sa splendoare, pentru prima data dupa aproape 100 de ani. In 1921, o parte a santului vestic a fost dinamitata si apoi acoperita cu pamant, totul pentru defilarea primilor regi ai Romaniei. Dupa prea multi ani in care a fost “orasul interzis”, dupa un lung proces de reabilitare si punere in valoare, Cetatea Alba Carolina straluceste din nou. Este unul dintre cele mai mari proiecte din Europa, motiv pentru care administratia locala a primit din partea prestigioasei reviste Forbes premiul pentru Renasterea unui oras.
Scopul nostru principal este acela de a atrage cat mai multi oameni spre alergare. In ultimii ani, din ce in ce mai multa lume alearga si în tara noastra, dovada participarea destul de numeroasa la prima editie Alba Iulia City Race. Incet, incet, societatea se schimba si lumea incepe sa simta nevoia unui regim de viata sanatos iar alergarea este sportul care poate fi practicat de oricine, fiecare la nivelul la care isi doreste.
Provocarea noastra pe termen lung, este insa, ca în fiecare an, Alba Iulia sa devina prin aceasta competitie, macar pentru o data pe an, capitala atletismului romanesc.

Probele competitiei
Traseele curselor sunt tocmai cele care fac ca aceasta competitie sa fie unica. Acestea sunt o imbinare echilibrata intre asfalt si teren variat, totodata o provocare atat pentru atletii de plat cat si pentru alergatorii montani.
Toate traseele trec printre cele doua impunatoare catedrale, continuand prin portile IV, V si VI care strajuiesc cetatea pe latura sa vestica, dar vor parcurge si santurile din zona interioara a Cetatii Alba Carolina care ofera o perspectiva unica pentru toti concurentii.
Zona de start/sosire se va situa chiar in inima Cetatii Alba Carolina in imediata vecinatate a 3 importante edificii, Sala Unirii, Muzeul National al Unirii si statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, cel care realiza cea dintai unire a tuturor romanilor.
Finish-ul se va face intr-un mod triumfal si emotionant specific Cetatii Alba Carolina, prin poarta a III-a, cea mai mare si mai impunatoare dintre portile cetatii, un adevarat simbol al orasului Alba Iulia.
Participantii la traseele de cros si semimaraton vor alerga si pe una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din Romania, denumita de pasionatii acestui sport "Transalpina de Mamut", proiect al Primariei Municipiului Alba Iulia, finantat din fonduri europene, care a fost finalizat tot in 2014.